Zabudowa Trasy WZ

project description

The significance of the square's location consists in the contrast between open and dense urban tissue. Currently, Teatralny Sq. is a part of a sequence of neighbouring open spaces. Instead of focusing on the possible developments of the square itself, we proposed to re-arrange its surrounding which deserve to be given back their lost density. This could be achieved by means of extending the W-Z runway's tunnel. It would open the possibilty to put back urban space, once so wastefully cut out.

The arrangement of the square itself is, from our point of view, secondary. We strongly oppose the idea of the mall below the square's surface. We advocate the alternative of transforming ground levels of the surrounding buildings into commercial space instead to activate the square's walls.

project facts

Idea: redakcja przeskalowanego, propagandowego założenia trasy szybkiego ruchu z lat 50-tych, przedłużenie tunelu Trasy W-Z w kierunku zachodnim, zabudowanie zjazdów nową tkanką, nowy plac przed gmachem Hipoteki. Wylot wschodni trasy, z tarasem widokowym - chroniony.

Tereny zajęte przez zjazdy Trasy W-Z stanowią bezpośrednie sąsiedztwo placu Teatralnego. Trzeba pamiętać, iż nie tylko obudowa placu, lecz przede wszystkim struktura, która za nią stoi, stanowi o atrakcyjności, urodzie i znaczeniu placu. Plac zakłada kontrast pomiędzy przestrzenią otwartą a zwartą tkanką miejską.
Niestety Plac Teatralny obecnie jest kolejną z sąsiadujących ze sobą otwartych przestrzeni. Zamiast ogniskować się na zagospodarowaniu placu, proponujemy przekształcanie jego okolic, którym należy przywrócić dawną intensywność. Strategia prowadząca do zabudowy nad Trasą W-Z pozwoliłaby powtórnie zagospodarować utracony fragment miasta. Jednak urządzenie samego placu jest dla nas drugorzędne. Ostro sprzeciwiamy się pomysłowi lokalizowania galerii handlowej pod ziemią. Wnioskujemy rozważenie alternatywnych lokalizacji w przekształconych parterach okolicznych budynków w celu aktywizacji pierzei.

authors

Idea projektu powstała podczas warsztatów na opracowanie koncepcji zagospodarowania Placu Teatralnego w Warszawie, zorganizowanych przez Prezydenta Warszawy.

Krzysztof Banaszewski
Małgorzata Kuciewicz
Jan Strumiłło
Jakub Szczęsny
współpraca: Michał Jońca

jesień 2002

by project advancement
rozwarstwianiesocmodernizmu_212782 Jacek_Damiecki_MAKROFORMY fot._Michal_Matejko CENTRALA_Ajnr_2m TG2016_2 tumblr_o7twb270Jh1ufnwhyo5_1280 12513924_10207178212108566_5717199827902586919_o outdoor_ring_blanket DSC_5227_POLIN_day2 De_Iacobis_Simone_09 1_probki HAN_SER_11mini LtC_2Wirkus night_out PZYZBA_13 render_z_gory_poprawiony_SM SDI_0598 michal jonca _BGF2543_AIR2 filizanka DSC_1005 DSC_0869 copy 11 Zamecznik_CENTRALA_01m rakowiec17 1606461_786350814724860_444746819_o skwer_w_pawilonie_strefa_parkour_1200px 1378676_166040136925676_648037791_n IMG_0361 DSC_0794mini Studio_b Illus_1 OHEL_front view_3 RM net 2 smile koncept zolty2 skwer2 7mini DSC_0726 copy 9 DSC_0404 NUKII_1 8 info2 keret_warsztaty_ksia_z_ka_test51 plakatroma czysta logo Sil_07 STAD render podstawowy 600 HOO 02schematy_przekro WROC render3 kro ele MHP impresja net4 036_3 007_3 vis2 VEN_proj_01 intro 009_2 TEST_zaproszenie2 024_1 cover makieta021 ele ikonka 030_1 centrala7x 035_1 015_3 polin3 mis_makieta 06_wz 001_1 002_3 031_6