PRZYZBA / FOOT-BEAM BENCH in the social space of Bronowice, Cracow.

project description

The Architects of first modernist housing estates were well aware that the majority of future residents would be newcomers, who moved into the city along with their needs and habits. Thinking of a new community, they facilitated urban adaptation, creating a social space with home-adjacent elements resembling the ones of small-town streets and rural development. The planners dimentioned courtyard with the step of a toddler walking to a nursery school and with the eye of an elderly man sitting on an foot-beam bench (Polish 'przyzba'). In the estate's courtyard, the perron (Polish ‘przedproże’, from ‘przed progi- em’, ‘before the threshold’) was of a particular importance, it enabled neighbours to stop for a brief chat. Other elements might be found capable of traditional social interactions such as rails for hanging out laundry, children’s play equipment, a mirror by the exit for those busy in the farmyard, a window from the hall for those looking out for the postman, a high threshold by the dusty street, railings with space for flowerboxes and baskets for setting aside shopping by the gate. As a result of cultural transformations, after decades of standardization, unification and banalization, the attributes of social space have vanished, leaving behind only the apartment blocks. The CENTRALA's Group is building the estate foot-beam bench again in order to reintroduce “social space” between private and public space.

 

 

 

project facts

Architekci prekursorskich modernistycznych osiedli społecznych mieli świadomość, że większość przyszłych mieszkańców to pierwsza miejska generacja, która wprowadzi się do miasta wraz ze swoimi potrzebami i przyzwyczajeniami. Myśląc o nowej wspólnocie ułatwiali miejską adaptację, tworząc przestrzeń społeczną z przydomowymi elementami małomiasteczkowych ulic i wiejskiej zabudowy. Podwórze wymiarowali krokiem malucha idącego do przedszkola i wzrokiem staruszka wysiadującego na przyzbie. Na osiedlowym dziedzińcu ważne było przedproże przytrzymujące sąsiadów na krótką pogawędkę, bramki do rozwieszania prania, urządzenia dziecięce, lustro przy wyjściu dla zabieganych w obejściu, okienko z sieni dla wypatrujących listonosza, wysoki próg przy kurzącej się ulicy, balustrady z miejscem na skrzynki kwiatowe i kosze na odstawianie zakupów przy furtce. Na skutek procesu industrializacji, po dekadach standaryzacji, unifikacji i banalizacji atrybuty przestrzeni społecznej zanikły, zostały same bloki. Przywracamy przyzbę do przestrzeni społecznej.

authors

Małgorzata Kuciewicz
Simone De Iacobis

Coordination: Małgorzata Gołębiewska

ul. Rydla 10, Bronowice, osiedle z 1954 rokou, Kraków
otwarcie: 02.10.2015

Projekt zrealizowany w ramach 7. Grolsch ArtBoom Festival w Krakowie

Photos: CENTRALA's archive

by project advancement
HANSEN_zaproszenie_PL2 rozwarstwianiesocmodernizmu_212782 Jacek_Damiecki_MAKROFORMY fot._Michal_Matejko CENTRALA_Ajnr_2m TG2016_2 tumblr_o7twb270Jh1ufnwhyo5_1280 12513924_10207178212108566_5717199827902586919_o outdoor_ring_blanket DSC_5227_POLIN_day2 De_Iacobis_Simone_09 1_probki HAN_SER_11mini LtC_2Wirkus night_out PZYZBA_13 render_z_gory_poprawiony_SM SDI_0598 michal jonca _BGF2543_AIR2 filizanka DSC_1005 DSC_0869 copy 11 Zamecznik_CENTRALA_01m rakowiec17 1606461_786350814724860_444746819_o skwer_w_pawilonie_strefa_parkour_1200px 1378676_166040136925676_648037791_n IMG_0361 DSC_0794mini Studio_b Illus_1 piern2 OHEL_front view_3 RM net 2 smile koncept zolty2 skwer2 7mini DSC_0726 copy 9 DSC_0404 NUKII_1 8 info2 keret_warsztaty_ksia_z_ka_test51 plakatroma 9_PODKOWA house_mockup_2_Jakub Szczesny czysta logo Sil_07 STAD render podstawowy 600 HOO 02schematy_przekro WROC render3 WWR 05 kro ele MHP impresja net4 036_3 007_3 vis2 009_2 TEST_zaproszenie2 024_1 wnetrze-005_pt cover makieta021 ele ikonka CERANOW house_Jakub Szczesny_view 3 030_1 centrala7x 035_1 015_3 polin3 mis_makieta 002_3 06_wz 031_6 001_1